flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Створення центрів з надання вторинної правової допомоги

14 квітня 2016, 10:53
На виконання наказу Міністерства юстиції України від 10.03.2015 року № 329/5 «Про внесення змін до Положення про центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги»з 01.04.2015 року Чернігівський обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги було перейменовано на Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області (надалі - Центр).
 
            Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» Центри забезпечують надання правової допомоги особам, зазначеним у пунктах 3-7 частини першої статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». А саме це:
-   особи,  до яких застосовано адміністративне  затримання;
-   особи,  до яких застосовано адміністративний  арешт;
-  особи, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються  затриманими;
- особи,  стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою;
- особи,  у  кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно  до  положень Кримінального процесуального  кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або   проведення окремої процесуальної дії;
- особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні  військовослужбовців  або обмеження волі.
 
       Відповідно до ч. 6 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу» з 01 липня 2015 року доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах забезпечено особам,  зазначеним  у пунктах 1, 2, 8-12 статті 14 цього Закону. Таким чином, ціла низка соціально незахищених категорій громадян з 01 липня 2015 року можуть, у разі потреби, скористатися послугами адвокатів для представництва своїх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах. В тому числі скористатися правом на залучення представника у кримінальному провадженні з 01 липня 2015 року отримали також потерпілі і свідки, у разі, якщо вони є особами з категорій, визначених у пунктах 1, 2, 8-12 статті 14 Закону.
 
            Згідно з Положенням про центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 02 липня 2012 року № 967/5 (зі змінами), розгляд звернень суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, прийняття рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги або про відмову в її наданні та видача доручень для надання безоплатної вторинної правової допомоги суб’єктам відповідного права, визначеним пунктами 1, 2, 8-12 частини першої статті 14 Закону, належить до компетенції місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У Чернігівській області з 01 липня 2015 року функціонують Чернігівський, Менський та Ніжинський місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
 
            Відповідно до ст. 18 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» у разі необхідності в отриманні одного  з  видів правових послуг, передбачених частиною другою статті  13  цього  Закону, клієнт, який звернувся по допомогу, має скласти письмове звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги. До звернення особа має додати перелік документів, необхідних для підтвердження належності її до однієїі з категорій, визначених пунктами 1, 2, 8-12 частини першої статті 14 Закону.
 
            Принагідно повідомляємо про адреси місцевих центрів у Чернігівській області:
Чернігівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: 14000, м. Чернігів, пр-кт. Миру, буд. 49а, офіс 1006; Ніжинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: 16600, м. Ніжин, вул. Богуна, буд. 8; Менський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги:15600, м. Мена, вул.Героїв АТО (колишня вул. Червона площа), буд. 9.
 
            Також, інформуємо, що постановою Кабінету Міністрів України «Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги» від 11.02.2016 року № 99 передбачена ліквідація 586 територіальних органів Міністерства юстиції на районному та міському рівнях та створення у районних центрах та містах обласного значення 428 бюро правової допомоги. Замість територіальних управлінь юстиції, що ліквідовуються, будуть утворені бюро правової допомоги як відокремлені підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які діють в Україні з 1 липня 2015 року. Планується, що бюро правової допомоги розпочнуть обслуговувати населення з 01 липня поточного року.Protchenko_sign