flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

3 грудня – Міжнародний день інвалідів

01 грудня 2017, 15:51

3 грудня – Міжнародний день інвалідів

20 років тому Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів. Мета такого рішення цілком очевидна: люди з фізичними або психічними недугами повинні відчувати себе повноправними членами суспільства.

Забезпечення доступності суду для громадянина, зручність в отриманні ним судових послуг, комфортне перебування відвідувача у стінах суду є одним з основних складових управління роботою суду.

В більшості випадків люди з інвалідністю не так часто звертаються до суду з різних причин: фізична неповносправність та ментальність, правовий нігілізм, зневіра у можливість вирішення проблеми через суд, архітектурні та інформаційні бар’єри тощо…

В Корюківському районному суді приділяється значна увага для людей з обмеженими фізичними можливостями, і в першу чергу працівники зосереджуються на людині, а не на її інвалідності. Людям з обмеженими можливостями та людям похилого віку зручно та безперешкодно потрапляти до приміщення суду, яке обладнане зручними пандусами, кнопкою-виклику, широкими коридорами і дверми без порогів, на 1 поверсі розташований зал судових засідань з місцями для інвалідів.

Вся письмова інформація, яка цікавить клієнтів, розміщена на 1 поверсі у фойє приміщення суду на столі та стендах, і відповідно людям з обмеженими фізичними можливостями зручно користуватися нею.

 

  1. Які пільги мають люди з інвалідністю при зверненні до суду?

При зверненні до суду особа, яка звертається, повинна сплатити судовий збір. Розмір судового збору, порядок його сплати і звільнення від сплати встановлюються законом.

Від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються:

- інваліди Великої Вітчизняної війни та сім’ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи;

- інваліди I та II груп, законні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів;

- позивачі - громадяни, віднесені до 1 та 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

Крім того, відповідно до статті 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Також, враховуючи майновий стан сторонни, суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати.

 

ПРЕС-СЛУЖБА